Turvaässät blogi

31.12.2017

Vuosi 2017 Turvaässillä

Vuosi 2017 on ollut Turvaässille monella tapaa muutoksen ja kehittymisen aikaa. Turvaässät Ky:n omistajien ostettua Jalasjärven Kiinteistöhuollon toiminnan, on siellä eri asioiden haltuun ottamisessa kulunut runsaasti aikaa. Jalasjärven Kiinteistöhuolto Oy:n nimi päätettiin muuttaa Kiinteistöässät Oy:ksi, tuoden näin enemmän saman henkisyyttä Turvaässien kanssa. Kiinteistöhuoltopalveluiden toiminnan laajentuessa vuoden 2018 alkupuolella myös kanta-Kurikkaan, tuo se yritykseen töitä kahdelle täysin uudelle työntekijälle. 

Vuoden taituttua kesään vartiointipuolen vastaavamme Mika Kiela jätti tehtävänsä, ja siirtyi opintojen polulle hankkimaan lisää tietoa mm. liiketoiminnan kehittämisestä. Turvaässät on kuitenkin rekrytoinut kolme uutta työntekijää tämän vuoden puolella. Näistä kolmesta työntekijästä kaksi työstää erilaisia turvalaiteasennuksia, ja yksi toimii auttavana kätenä vartiointipuolen ylläpitämisessä. Vartioinnin laadukkuuden tärkeys on nyt myös havaittu kanta-Kurikassa, jonka vuoksi myös siellä voi nähdä työntekijöitämme nyt yhä useammin.

Haluammekin kiittää nykyisiä asiakkaitamme luottaessanne tarjoamiimme palveluihin ja tuotteisiin. Myös työntekijöitämme, yhteistyökumppaneitamme ja toiminnassa muuten mukana olleita on aiheellista kiittää kuluneen vuoden osalta. Toivottavasti tulevasta vuodesta 2018 tulee vähintäänkin yhtä piristävä ja uusia haasteita luova, kuin tämä vuosi on ollut.

Virkistävää vuoden vaihdetta jokaiselle!

15.11.2017

Kameravalvonta

Kameravalvonnan yleistyminen on ollut suurta viimeisten vuosien aikana. Niin yritykset kuin yksityisetkin hankkivat nykypäivänä valvontakameran valvomaan erilaisia asioita omalla tontillaan. Yritykset pääsääntöisesti valvovat työntekijöiden ja kiinteistön turvallisuutta, mutta on kuitenkin olemassa yhtiöitä, jotka kaipaavat kameravalvontaa jonkun tietyn työprosessin osalta. Näin voidaan reaaliaikaisesti valvoa, että esimerkiksi jokin työtä suorittava laite toimii oikein.

Valvontakameraa käytetään myös yhä useammalla maatilalla vaikkapa eläimen poikimista seuratessa tai yleisesti alueen turvallisuutta valvottaessa. Kun navetta tai sikala on hieman kauempana kototuvasta, tästä tulee oiva työkalu poikimista valvovalle isännälle tai emännälle, kun voi vain puhelimen kautta seurata kuinka poikiminen edistyy.

Yksityiskohtia

Kameravalvontajärjestelmään kuuluu aina kameroiden lisäksi tallennin, joka huolehtii kameran kuvan tallentamisesta, sekä mahdollistaa myös mm. etäkäytön tallentimeen. Useimmiten tallennin vaatii Internet-yhteyden, jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti; tokikin se toimii pelkässä tallennustarkoituksessa ilman Internet-yhteyttäkin.

Kamerakuvan laatu nykyisissä kameroissa on erittäin tarkka. Pääsääntöisesti kaikissa kameroissa on Full HD-kuvanlaatu, mutta muutamista uusimmista kameroista löytyy myös 4K-valmius. Kun kamerakuvat ovat niin tarkkoja, että niistä voi erottaa kenet tahansa selkeästi, tulee niiden kuvaamaa materiaalia suojata tietyn asteisella henkilötietosuojalla. Näistä asioista määrää Suomen henkilötietolaki (523/1999). Edellytyksenä on se, että järjestelmä nimenomaan tallentaa kuvaamansa materiaalin.

Turvaässiltä

Turvaässät on jo vuosia asentanut erilaisia kameravalvontajärjestelmiä, ja olemme pysyneet sen nopeasti muuttuvassa maailmassa hyvin mukana. Toimimme tiiviissä yhteistyössä tiettyjen kameravalvontaa toimittavien maahantuojien kanssa, ja näin saamme valikoimiimme aina ajantasaisia tuotteita!

18.10.2017

Vartijat vanhustenkin apuna

Useilla paikkakunnilla liikkumisapua kaipaavan vanhuksen apuun yöllisen vessahädän yllättäessä, ei riennäkään hoitaja, vaan vartija. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla, mutta pienemmät kunnat maaseuduilla usein turvautuvat käyttämään vartiointiyrityksen palveluita, ja välttävät näin hoitajan palkkaamisesta koituvat kulut. Useimmiten vartijalla ei ole ensiaputaitoja kummempaa hoitoalan koulutusta, mutta vartija on aina velvollinen konsultoimaan esim. ambulanssia, jos vaativampaa hoitotaitoa kaivataan.

Vanhuksen kaivatessa vaikkapa nostamisapua kaatumisen satuttua, hän ilmoittaa asiasta turvapuhelinpäivystäjälle usein turvaranneketta käyttämällä. Turvapuhelinpäivystäjä välittää tiedon auttamisen tarpeesta paikalliselle vartiointiyritykselle, jonne vartija lähtee välittömästi. Vartijat eivät siis suorita varsinaista kotihoitoa, vaan auttavat erikoistilanteen sattuessa. 

Ambulanssin kutsuminen paikalle suoritetaan aina ilman pidempiä miettimisiä, jos vähänkin siltä vaikuttaa. Vanhus ei useimmiten itse koe olevansa minkäänlaisen hoidon tarpeessa, ja jopa hieman häpeilee, että kutsui vartijan avukseen, mutta jos vanhus on kaatunut, niin ilmoitetaan siitä aina hoitajalle, jos siihen on mahdollisuus.

Turvaässien saama palaute turvapuhelinhälytysten hoitamisesta on ollut pääsääntöisesti aina positiivista. Olemme kasvattaneet kaikkien työntekijöidemme ensiaputaitoja viimeisen vuoden sisällä roimasti, ja etenkin vartijoiden ammattitaito hoitaa turvapuhelinhälytyksiä on kohennettu entisestään koulutuksilla!

25.04.2017

Varkaus maksukortilta

Skimmaus

Englannin kielen sanasta ”skimming – mm. lukaista” tarkoittaa maksukortin kopioimista esim. pankkiautomaateilla tai tankkausasemilla. Tällä tavalla saadaan kortilta tietoon kortin numero, voimassaoloaika sekä kortin haltija. Yleensä kortin takana oleva turvanumero (CVV2 yms.) jää kuitenkin skimmauksessa saamatta. Esimerkiksi useimmat verkkokaupat eivät huoli maksuvälineeksi korttia jonka turvanumero ei ole tiedossa.

Jos kortin PIN-koodi saadaan kuitenkin selville on skimmatun kortin kautta mahdollista nostaa rahaa tililtä. PIN-koodia havitellaan yleensä pienen pienellä kameralla, joka on sijoitettuna vaikkapa pankkiautomaatin näppäimistön yläreunaan. Kamera saattaa olla niin pieni, ettei sitä paljaalla silmällä edes näe, eikä varsinkaan jos ei tiedä mistä sitä etsiä. Hyvä suoja on kuitenkin peittää koko näppäimistö ennen koodin syöttämistä.

Lähimaksaminen – NFC (Near Field Communication)

Viime vuosina hurjasti yleistynyttä lähimaksamista osataan myös käyttää hyväksi rikollisella tavalla. Pankkikortin lähilukemiseen tarvitaan NFC:tä tukeva laite sekä hyvin läheinen kontakti itse maksukorttiin. NFC-yhteensopivia laitteita on nykyään useilla meistä taskussaan, älypuhelimet. Kuitenkin niiden käyttö tähän tarkoitukseen on vaikeaa, ja varsinkin Suomessa todella riskialtista puuhaa. Ulkomailla, varsinkin EU:n ulkopuolella, kiinnijäämisen riski onkin sitten valtiosta riippuen pienempi. Lähimaksua käytettäessä on tililtä mahdollisuus veloittaa vain 25,00 € kerrallaan (Suomi).

Mikä avuksi?

Jatkuvasti uudistuva tekniikka luo kovalla syötöllä jokaiselle meistä erilaisia, uusia, parempia (ja huonompia) tapoja hoitaa normaalit arkiset asiat. Samalla tämä tietenkin luo mahdollisuuden näiden rikolliseen käyttöön. Rikollisuuden torjunta on Suomessa aina viranomaisten vastuulla, eli kenenkään ei kannata menettää yöuniaan tätä asiaa pelätessään. Maksukortteja lähilukemiselta suojaavia koteloita on olemassa, joita kannattaakin hyödyntää. Toki korttinsa voi myös kääriä vaikkapa folioon suojatakseen tämän lähiluvulta. Suojauksen toimintaa kannattaa myös aina aluksi testata vaikkapa oman kylän kaupan kassalla olevalla lähimaksua tukevalla maksupäätteellä.
Jos huomaat, että korttiasi on käytetty vaikkapa Yhdysvalloissa samalla, kun itse olet nukkunut yöuniasi, niin ota yhteyttä pankkiisi. Hyvin suurella todennäköisyydellä, joko pankki tai sitten luottokorttipalvelua tarjoava yritys korvaa menettämäsi rahat. Tilastollisesti Suomessa maksukortin kadottaminen tai sen fyysinen varastaminen on kuitenkin paljon todennäköisempää, kuin sen skimmaus tai lähilukeminen varkaus mielessään.

 -Mika

13.12.2016

Kodin turvallisuus

Suomessa yhä enemmän ja enemmän nykyisin suojataan myös koteja erilaisilta uhilta. Mikä sitten lieneekään oman kotisi suurin uhka; murtovaras, tulipalo, vesivahinko, lämpötilaongelmat, onnistuu näiden kaikkien, ja monen muunkin riskin valvominen ja ennaltaehkäisy yleensä rikosilmoittimen avulla.

Kyllä, rikosilmoitin voi olla muutakin, kuin pelkästään murrosta hälyttävä laite.

Ollessasi vaikkapa talvilomalla Pohjois-Suomen uhkeissa rinteissä, suojaa silloin kotiasi rikosilmoitin, joka välittää mahdollisen hälytyksen paikalliseen vartiointiyritykseen. Vartija käy tarkistamassa kohteen turvallisuuden hälytyksen tullessa, ja toteuttaa sovitut toimenpiteet. Parhaimmassa tapauksessa vartija estää vaikkapa vesiputkien jäätymisestä aiheutuvan vesivahingon syntymisen, tai kenties tulipalon, joka on lähtenyt esim. autotalliin jätetyn auton sähköviasta.

Yhtä kaikki, jos tunnet olosi tietyillä osa-alueilla uhatuksi, ota yhteys Turvaässiin. Laadimme pyydettäessä Etelä-Pohjanmaan alueella kohteelle täysin maksuttoman sekä laajan turvallisuuskartoituksen. Näin takaamme sen, että kotisi turvallisuus on täysin aukoton!

 

Rauhaisaa joulua ja ratkiriemukasta uutta vuotta, toivottaa Turvaässät!

 

- Mika

 

11.10.2016

Palo- ja pelastussuunnittelu

 

Pelastussuunnitelman luomisesta sekä siihen perehtymisestä on laadittu Suomen pelastuslaissa sitä koskeva pykälä. Pykälässä määrätään mm. pelastussuunnitelman sisällöstä sekä määräyksen alla olevista kohteista. Näitä kohteita ovat lähtökohtaisesti sellaiset paikat missä oleskelee paljon ihmisiä, missä vahingon tuottamat menetykset voivat olla suuret tai missä yleisesti onnettomuuksien sattuminen on todennäköisempää.

Mm. seuraavat kohteet kuuluvat määräyksen alle:

  • Sairaalat ja hoivakodit

  • Kirkot, kirjastot ja urheiluhallit

  • Isot ravintolat ja yli 400 m² myymälät

Pelastussuunnitelman tulisi olla yhtäaikaisesti monipuolinen ja yksinkertainen. Näin varmistetaan se, että esim. hoivakodeissa jokainen henkilökuntaan kuuluva jaksaa paneutua suunnitelmaan tullessaan ensi kertaa töihin ja aina kerran vuodessa.

Suunnitelman laadinnasta vastaa kohteella toimintaa harjoittava osapuoli sekä kiinteistön omistaja. Suunnitelman laatimiseen kannattaa pyytää apua paikalliselta pelastuslaitoksen edustajalta, tai vaikkapa antaa suunnitelman laatiminen täysin ulkopuolisen ammattilaisen hoidettavaksi.

Turvaässät tarjoaa myös palo- ja pelastussuunnittelua!

- Mika

 

13.07.2016

Turvallista mökkeilyä

Kesän koittaessa useat nauttivat lomapäivistään mökillä. Veneily, grillaus, auringonpalvonta ja paljon muita mahtavia tapoja rentoutua Suomessa, ja omalla mökillä.

Toisinaan jotkut kuitenkin törmäävät siihen ikävään tapahtumaan, kun mökille on murtauduttu tai mökkiä on sotkettu esim. spraymaaleilla. Pahimmissa tapauksissa mökistä saattaa olla jäljellä enää kivijalka, kun tulipalo on päässyt valloilleen jostain teknisesta viasta tai muusta kipinän aiheuttajasta.

Mökille murtautumisen syynä on usein pitkästynyt nuorisoporukka, jotka halajavat jännitystä elämäänsä ja toivovat tietenkin löytävänsä alkoholia sisältä. Tällaisenkin nuorisoporukan voi saada käännytettyä pois, kun luo heille kuvan kiinnijäämisen pelosta vaikkapa kameravalvonnalla tai rikosilmoittimella. Rikosilmoittimeen saa kytkettyä myös palovaroitinjärjestelmän, jonka hälyttäessä vaikkapa paikalliselle vartiointiyritykselle voisi tulipalon uhan myös eliminoida.

 

Turvallisuusohjeita mökille mentäessä:

  • Lämmitä takkaa varovasti ensin
  • Tarkista sähkö- ja kaasulaitteiden kunto ennen käyttämistä
  • Tarkista onko alkusammutuskalusto tarkastettu ja huollettu
  • Jos suunnittelet roskien tai risujen polttamista, tiedustele ensin paikalliselta palolaitokselta onko se sallittua
  • Valokuvaa vene sen löytämisen helpottamiseksi mahdollisessa varkaustilanteessa

Ohjeita mökkiturvallisuuden lisäämiseksi on paljon ja mökkilomansa vietossa kannattaa käyttää myös tervettä järkeä.

Mukavaa mökkikesää!

 

- Mika

08.06.2016

Oletko sinä, läheisesi ja yrityksesi turvassa?

Turvallisuus käsitetään monesti tunteena, jossa uhat ja riskit on minimoitu tai täysin poistettu. Tuota tunnetta voivat uhata yhtä hyvin niin henkilöt, onnettomuudet kuin yhteiskunnan tila.

Henkilökohtainen turvallisuus yhdistyy yleensä mielikuvana oman kodin turvallisuuteen, vaikka se todellisuudessa kattaa kaiken arkielämän, kuten työpaikan, ruokakaupan tai vaikkapa liikenteen.

Suurimpina uhkina kotia kohtaan koetaan varmastikin tulipalo ja murto. Työpaikan turvallisuudesta on vastuussa työnantaja tai tämän nimeämä turvallisuusvastaava. Kaupassa turvallisuutta ylläpitää hyvin usein vartija ja kaupan muu henkilökunta. Liikenteen toimivuudesta ja turvallisuudesta vastaavat monet eri tahot. Ja luonnollisesti aina ja kaikkialla vastuussa olet myös sinä itse.

Yrityksien turvallisuuden tunne taasen kehittyy paljolti taatusta tuloksesta. Siitä, että yritys pystyy huomenna ja ensi vuonnakin tarjoamaan työtä sitä tekeville ja voittoa omistajilleen. Tulipalo, vesivahinko tai työntekijän kokema tapaturma hidastavat toimintaa tai pahimmassa tapauksessa vaarantavat kaiken, mitä yritys on saavuttanut.

Tämän yhtälö myötä henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyvien asioiden havaitseminen ja ennaltaehkäisy nousevat tärkeään asemaan yritystoimintaa turvatessa. Läheltä piti -tilanteet tulee käydä läpi tarkasti ja pyrkiä analysoimaan miksi asiat tapahtuivat ja kuinka ne voi estää tulevaisuudessa. Turvallisuutta ylläpitävä tekniikka on kehittynyt muun teknologian kanssa hurjaa vauhtia. Ammattitaidolla valittu, oikeanlainen tekniikka tuo usein ratkaisun moneen turvallisuusuhkaan.

Turvallista kesää!

- Mika

01.06.2016

Kotivakuutus kuntoon!

Etelä-Pohjanmaan alueella on tapahtunut parin viime vuoden aikana lukuisia murtoja. Yhteiskunnallinen tyytymättömyys, tilanteen tuoma mahdollisuus, mikä syy tahansa - toisen omaisuuden varastaminen on väärin.

Kotivakuutus korvaa kaiken tai vain osan varastetuista esineistä ja murron tuottamasta vahingosta. Usein vakuutusyhtiöt vaativat ennen korvaamista tarkan paikan ja ajan, koska rikos on sattunut. Lukituksella ja sen käyttämisellä on myös suuri vaikutus korvauksien osalta. Esimerkiksi polkupyörän varkausta ei usein korvata, jos pyörä on ollut lukitsemattomana.

Myös kodin lukituksella on merkitystä varsinkin omavastuun maksamisen suhteen. Toisinaan omavastuuta ei tarvitse maksaa lainkaan, jos tilaan on murtauduttu varmuuslukollisesta ovesta huolimatta. Omavastuun maksaminen ei usein ole myöskään tarpeen, jos kotoasi löytyy hälytinlaitteisto, joka on toiminut oikein murron sattuessa.

Tutkiessani näitä asioita havaitsin, että mikään neljästä suurimmasta vakuutusyhtiöstä ei kertonut suoraan kantaansa mihinkään kodin murtautumiseen liittyvään korvaukseen, mutta heidän kanssaan voi asiasta keskustella vakuutuksia hankkiessa.

Kun kodin turvallisuuteen liittyvät seikat ovat kilpailutuksen alla, on parempi käydä vakuutusyhtiöissä juttelemassa tarpeistaan - näin todennäköisesti syntyy parempi sopimus, kuin pelkästään internetin kautta suoritettavan kilpailutuksen myötä.

- Mika

18.01.2015

Sarkamessut 2015

Olemme sarkamessuilla Lähitapiolan osastolla B5. Tule kartoittamaan turvallisuus ja vakuutukset kuntoon samalla kertaa. Osastolla myös maahantuojamme Elotec esittelemässä maatilojen palovaroitinjärjestelmiä.

Kysy meiltä messutarjous!

« Edelliset 10
Ota
yhteyttä
Ilmainen
turva-
kartoitus