Turvaässät blogi
Varkaus maksukortilta
Skimmaus
Englannin kielen sanasta ”skimming – mm. lukaista” tarkoittaa maksukortin kopioimista esim. pankkiautomaateilla tai tankkausasemilla. Tällä tavalla saadaan kortilta tietoon kortin numero, voimassaoloaika sekä kortin haltija. Yleensä kortin takana oleva turvanumero (CVV2 yms.) jää kuitenkin skimmauksessa saamatta. Esimerkiksi useimmat verkkokaupat eivät huoli maksuvälineeksi korttia jonka turvanumero ei ole tiedossa.
Jos kortin PIN-koodi saadaan kuitenkin selville on skimmatun kortin kautta mahdollista nostaa rahaa tililtä. PIN-koodia havitellaan yleensä pienen pienellä kameralla, joka on sijoitettuna vaikkapa pankkiautomaatin näppäimistön yläreunaan. Kamera saattaa olla niin pieni, ettei sitä paljaalla silmällä edes näe, eikä varsinkaan jos ei tiedä mistä sitä etsiä. Hyvä suoja on kuitenkin peittää koko näppäimistö ennen koodin syöttämistä.
Lähimaksaminen – NFC (Near Field Communication)
Viime vuosina hurjasti yleistynyttä lähimaksamista osataan myös käyttää hyväksi rikollisella tavalla. Pankkikortin lähilukemiseen tarvitaan NFC:tä tukeva laite sekä hyvin läheinen kontakti itse maksukorttiin. NFC-yhteensopivia laitteita on nykyään useilla meistä taskussaan, älypuhelimet. Kuitenkin niiden käyttö tähän tarkoitukseen on vaikeaa, ja varsinkin Suomessa todella riskialtista puuhaa. Ulkomailla, varsinkin EU:n ulkopuolella, kiinnijäämisen riski onkin sitten valtiosta riippuen pienempi. Lähimaksua käytettäessä on tililtä mahdollisuus veloittaa vain 25,00 € kerrallaan (Suomi).
Mikä avuksi?
Jatkuvasti uudistuva tekniikka luo kovalla syötöllä jokaiselle meistä erilaisia, uusia, parempia (ja huonompia) tapoja hoitaa normaalit arkiset asiat. Samalla tämä tietenkin luo mahdollisuuden näiden rikolliseen käyttöön. Rikollisuuden torjunta on Suomessa aina viranomaisten vastuulla, eli kenenkään ei kannata menettää yöuniaan tätä asiaa pelätessään. Maksukortteja lähilukemiselta suojaavia koteloita on olemassa, joita kannattaakin hyödyntää. Toki korttinsa voi myös kääriä vaikkapa folioon suojatakseen tämän lähiluvulta. Suojauksen toimintaa kannattaa myös aina aluksi testata vaikkapa oman kylän kaupan kassalla olevalla lähimaksua tukevalla maksupäätteellä.
Jos huomaat, että korttiasi on käytetty vaikkapa Yhdysvalloissa samalla, kun itse olet nukkunut yöuniasi, niin ota yhteyttä pankkiisi. Hyvin suurella todennäköisyydellä, joko pankki tai sitten luottokorttipalvelua tarjoava yritys korvaa menettämäsi rahat. Tilastollisesti Suomessa maksukortin kadottaminen tai sen fyysinen varastaminen on kuitenkin paljon todennäköisempää, kuin sen skimmaus tai lähilukeminen varkaus mielessään.
-Mika